Preventivno-razvojni program podrške obiteljima i djeci rane dobi - SVELJUB

Program SVELJUB provodi se u našem centralnom objektu u skupini SUNCE, a uz redovnu cijenu vrtića, cijena obogaćenog programa je 200 kn.
*Program je popunjen i za pedagošku 2021.-2022. neće biti upisa u ovaj program.

O programu Svi jezici ljubavi djece 

Poznata je činjenica da prve godine života imaju ogroman utjecaj na razvoj mnogih osobina djeteta, osjećaja povjerenja prema drugim ljudima, te mnogih socijalnih vještina. U prvim se godinama života postavljaju temelji za opću emocionalnu stabilnost djeteta. Vrijeme intenzivnog razvoja prvih godina života ujedno je vrijeme odvijanja intenzivnih razvojnih procesa u mozgu, vrijeme učenja i učvršćivanja sinaptičkih veza.

U današnje vrijeme djeca sve manje provode vrijeme u obitelji, a sve više provode u predškolskoj ustanovi. Sve se ranije odvajaju od roditelja te je otežano uspostavljanje bazične privrženosti, a osjećaj zaposlenih roditelja da nedovoljno vremena i pažnje posvećuju djetetu dodatno opterećuje međusoban odnos.

Kako bismo doprinijeli kvaliteti razvoja i učenja kroz igru u jasličkim grupama i omogućili djeci da otkriju radosti istraživanja, dok su sigurni i opušteni u vrtićkom okruženju - odlučili smo u svoj rad implementirati Program kontinuirane emocionalne i senzorne stimulacije djece od 0-3 g, koji je osmislio tim autora (Ljubica Duspara, psihologinja; Vesna Marić, pedagoginja; dr Petar Krešimir Hodžić, liječnik), a MZOŠ verificiralo u veljači 2005. Program se trenutno primjenjuje u više odgojno obrazovnih ustanova zbog već dokazane kvalitete a popularno ga nazivamo SVELJUB – Svi jezici ljubavi.

Poznato je da je senzibilnost roditelja na znakove koje dijete pokazuje te količina i priroda interakcija među njima najvažniji temelji povezivanja djeteta i roditelja. Ta veza se produbljuje osobito kroz dodir koji je jedan od temeljnih jezika ljubavi kojim djeca primaju signale ljubavi. On je nužan za harmoničan i zdrav razvoj djeteta, važan je kao hrana, piće i toplina, bez njega dijete stagnira i nazaduje a uz njega se razvija, raste te sigurnije i stabilnije spoznaje svijet oko sebe. Djeca komuniciraju putem svojega tijela. Kada uključite dojenče u masažu počinjete ga I slušati; slušate prvo zvukove, gledate pokrete, slušate očima, ušima, srcem. Dojenačka masaža ili komunikacija dodirom, hrani i gradi najvažniji odnos koji će ikada uspostaviti – odnos između djeteta i roditelja.

Kroz SVELJUB želimo pomoći roditeljima u njihovoj zahtjevnoj ulozi i podržati razvoj kvalitetne emocionalne privrženosti djeteta. Tako svi roditelji koji se odluče za upis djeteta u obogaćeni program SVELJUB prolaze edukaciju iz masaže djeteta prema programu Loving touch, koju provode sa djetetom kod kuće, prije nego što dijete krene u jaslice.
Želja nam je da time omogućimo obogaćivanje u povezivanju djeteta i roditelja kako bi lakše prepoznali i odgovorili na individualne potrebe djeteta, te kako bi ono steklo povjerenje pomoću kojega će prilagodba na odvajanje u jaslice biti lakša i manje stresna.
Naši su odgojitelji educirani i stručno osposobljeni za provođenje masaže te je svakodnevno provode. Tako u našim jasličkim skupinama možemo vidjeti kako djeca i odgojitelji uživaju u zajedničkim trenucima, djeca manje plaču, smirenija su i puno brže uspostavljaju povjerenje prema odgojiteljima. Jedni prema drugima su nježniji i imitirajućisvoje odgajatelje masiraju jedni druge i lutke.
Brojne su dobrobiti masaže djeteta na emocionalnom i zdravstvenom planu, no i odrasli koji ih masiraju također povratno osjećaju opuštenost, usklađivanje sa djetetom, osjećaj kompetencije da se mogu adekvatno brinuti o djetetu, zadovoljstvo.
Mi u Radosti znamo da posebno vrijeme u kojem se sa djetetom susrećemo oči u oči, licem uz lice, kožom uz kožu, u trenucima gdje vam je samo ono važno na cijelom svijetu - govori svih pet jezika ljubavi koji su važni za zdrav, harmoničan i radostan život djeteta i svakog ljudskog bića:

  • tjelesni dodir
  • kvalitetno provedeno vrijeme
  • djela usluge/djela ljubavi
  • potvrdne riječi
  • darivanje (svoga vremena, vještina, osmjeha....)

Dođite, naučite ih i vi govoriti u našoj „Radosti“!


 

 


Ispiši stranicu